23 milyon yatırımcı değersiz varlıklara sahip

NFT’ler veya Değiştirilemez Tokenler, dijital dosyaların sahipliğini ve orijinalliğini doğrulamak için kullanılan bir kripto varlığı türüdür. Bu teknoloji, resimlerden videolara ve metinlere kadar çeşitli dijital içerikleri temsil etmek için kullanılır.

Mart 2021’de kripto girişimcisi Sina Estavi, eski Twitter CEO’su Jack Dorsey’in ilk tweetinin NFT’sini satın alarak 2,9 milyon dolarlık bir anlaşma yaparak dikkatleri üzerine çekti. Sonrasında Aralık 2021’de eski ABD First Lady’si Melania Trump, sınırlı sayıda dijital sanat eseri içeren “Melania’s Vision” adlı NFT koleksiyonunu piyasaya sürdü ve birçok kişi milyonlarca dolar ödeyerek NFT ürünleri aldı.

Fakat yeni bir araştırma,piyasa değeri bir zamanlar 17 milyar dolara ulaşan NFT’lerin çoğunun artık değersiz olduğunu ortaya koydu. İngiliz “The Guardian” gazetesinde yayınlanan bu araştırmaya göre, NFT Scan ve CoinMarketCap verilerini inceleyen dappGambl, NFT trendinin zirvesinden iki yıl sonra, yaklaşık 23 milyon insanın artık değersiz yatırımlara sahip olduğunu tahmin ediyor. Araştırmada, “73,257 NFT koleksiyonundan 69,795’inin piyasa değerinin 0 Ether olduğu” belirtiliyor. (Ether: Kripto para birimi).”

NFT’DE YOLUN SONU GÖRÜNDÜ!

Nitelikli Fikri Tapu veya daha yaygın olarak bilinen adıyla NFT’ler için yolun sonu gibi görünüyor. Yapılan yeni bir araştırma, NFT’lerin yüzde 95’inin artık değersiz olduğunu ortaya koydu.

NFT, (Nitelikli Fikri Tapu – non-fungible token), herhangi bir dijital dosyanın benzersiz olduğunu onaylayan ve blok zinciri adı verilen dijital defterde depolanan bir veri birimidir.

Donanımhaber’in NFT Scan ve CoinMarketCap’den aldığı verilere dayanan bir rapor, araştırmacıların incelediği 73,257 NFT koleksiyonundan 69,795’inin veya yüzde 95’in biraz üzerinde bir kısmının piyasa değerinin sıfır Ether olduğunu gösterdi. Tahminlere göre ise neredeyse 23 milyon kişi, bu değersiz varlıkları ellerinde tutuyor. NFT’ler, genellikle Ethereum gibi kripto paralara bağlı sanat eserlerinin veya koleksiyon parçalarının dijital temsilleridir ve her birinin kopyalanamayan benzersiz bir imzası bulunur.

2021 ile 2022’de NFT pazarı büyük bir yükseliş yaşayarak aylık işlem hacmi bir noktada 2.8 milyar dolara ulaşmıştı.

O dönem popüler koleksiyonlar, Bored Apes ve CryptoPunks gibi, milyonlarca dolara satıldı. Ünlüler arasında Stephen Curry, Justin Bieber ve Snoop Dogg gibi isimler de bu çılgın trende katıldı.

Fakat bu büyük yükseliş, aynı dönemde Bitcoin’in 70,000 dolar seviyelerinde işlem gördüğü zirveye rastladı. Şu anda Bitcoin, yaklaşık 27,000 dolar civarında işlem görüyor.

dappGambl’ın çalışması, tüm NFT koleksiyonlarının yüzde 79’unun hala satılmadığını ve bu fazlalığın, talebin gerisinde kalan bir alıcı pazarı yarattığını gösteriyor. Değerleri daha düşük olan ve daha az öneme sahip projeler bile göz önüne alındığında, çoğu koleksiyonun şu an çok az değere sahip olduğu görülüyor. Piyasa değerine göre en üst 8,850 koleksiyonun yüzde 18’i değersizken, yüzde 41’inin fiyatı 5 ila 100 dolar arasında seyrediyor. Yüzde 1’den azı ise 6,000 doların üzerinde bir fiyata sahip.

Araştırmacılar şu değerlendirmeyi yaptı:

“NFT pazarının önemli bir bölümünün, gerçek alım satım geçmişiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan spekülatif ve umutlu fiyatlandırma stratejileriyle karakterize edildiğini açıkça ortaya koyuyorlar. Ayrıca, listelenen fiyatlar ile gerçek satışlar arasındaki bu belirgin kopukluk, birçok satıcının 2021’de yaşanan patlama gibi bir büyüme beklediğini gösteriyor olabilir.”

NFT NEDİR?

NFT, “Non-Fungible Token” kısaltmasıyla bilinir ve Türkçe’de “Değiştirilemez Jeton” olarak çevrilebilir. NFT’ler, blok zinciri teknolojisi (genellikle Ethereum gibi) üzerinde oluşturulan dijital varlıkları temsil eden benzersiz dijital jetonlardır. Bu jetonlar, diğer kripto paralar gibi takas edilebilir değildir, yani bir NFT’nin bir başkası ile 1’e 1 değiştirilmesi mümkün değildir çünkü her bir NFT benzersiz bir dijital varlık temsil eder.

NFT’ler genellikle dijital sanat eserleri, müzik parçaları, video oyunu öğeleri, sanal mülkiyet hakları, koleksiyon eşyaları ve diğer dijital içerikler gibi çeşitli dijital varlıkları temsil eder. NFT’ler, bu dijital varlıkların sahipliğini ve geçmişini blok zinciri üzerinde şeffaf bir şekilde kaydetmek için kullanılır. Bu, bir NFT sahibinin dijital varlığın tek sahibi olduğunu ve varlığın tüm geçmiş sahiplik değişikliklerini takip edebileceği anlamına gelir.

NFT’ler, sanatçılar, yaratıcılar ve dijital içerik üreticileri için yeni bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Bir sanat eseri veya dijital varlık NFT olarak tokenize edildiğinde, bu NFT’yi satın alan kişi dijital varlığın sahibi olur ve bu varlığı istediği gibi ticaret yapabilir veya koleksiyonuna ekleyebilir.

NFT’lerin popülerliği, dijital varlıkların benzersizliği ve sahipliğin blok zinciri teknolojisi ile güvence altına alınması sayesinde artmıştır. Fakat, NFT pazarı hızla değişen bir alandır ve yatırım yapmadan önce dikkatli bir araştırma yapılması önemlidir, çünkü NFT’lerin fiyatları büyük dalgalanmalara tabi olabilir.

PARA ANALİZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir