Google’den yapay zeka devrimi! Chrome ve Android’le ilgili önemli gelişme

Google’un Android ve Chrome Platformları İçin Yapay Zeka ve Erişilebilirlik Yenilikleri

Google, teknoloji dünyasında yeni yapay zeka ve erişilebilirlik özellikleriyle dikkat çekiyor. Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nde duyurulan güncelleme, Android 15 ve sonraki sürümleri için ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da İngilizce dil desteğiyle sunuldu.

Özellikle görme ve işitme engelli kullanıcılar için geliştirilen yenilikler, dijital deneyimi baştan sona dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu güncellemenin en dikkat çekici özelliği ise Android’in ekran okuyucusu TalkBack’in Gemini AI modeliyle güçlendirilmiş olması.

Geçen yıl yapılan entegrasyon, alternatif metin olmayan görseller için AI tabanlı açıklamalar sunarak görme engelli kullanıcılara destek sağladı. Şimdi ise kullanıcılar, görseller ve ekran içeriği hakkında interaktif bir deneyim yaşayabiliyor. Örneğin, sosyal medya uygulamalarında bir görseli analiz ederek detaylı bilgiler alabiliyorlar.

Google, Android’in gerçek zamanlı altyazı özelliği Expressive Captions’ı da güncelledi. Artık konuşmanın metin haline dönüştürülmesinin ötesine geçen bu özellik, işitme engelli kullanıcıların iletişimde daha fazla bağlam elde etmesini sağlıyor.

Ayrıca, Chrome tarayıcısındaki erişilebilirlik çıtasını yükselten Google, taranmış PDF’lerin otomatik olarak tanınmasına olanak tanıdı. Böylece kullanıcılar, ekran okuyucularla etkileşime geçebilir ve metni dinleyebilir hale geldiler.

Google’ın erişilebilirlik çabaları sadece kullanıcı odaklı yeniliklerle sınırlı kalmıyor. Project Euphonia adlı girişim, standart dışı konuşma örüntülerine sahip bireyler için konuşma tanıma teknolojilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Uzmanlar, teknolojinin daha fazla dil ve bölgeye yayılması gerektiğini vurgularken, Google ise AI teknolojilerindeki gelişmelerle erişilebilirlik özelliklerini genişletmeyi planlıyor. Bu yeniliklerle Google, dijital dünyada engelleri kaldırma yolunda kararlı adımlar atıyor ve liderliğini pekiştiriyor.

Related Posts

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Mobil uygulamayla kıyafetleri sanal olarak üzerinizde deneyin

Teknoloji devi Google, yapay zekâ destekli yeni bir mobil uygulama geliştirdi: Doppl. Şimdilik yalnızca ABD’de ve iOS ile Android cihazlarda kullanılabilen bu deneysel uygulama, kullanıcıların farklı kıyafetleri sanal olarak kendi görselleri üzerinde denemelerini sağlıyor.

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.

Uzmanlar uyarıyor: Gezgin bir yıldız dünyamızı yörüngesinden fırlatabilir

Milyarlarca yıl sonra güneş sistemimizin yok olacağını biliyoruz. Sistemin merkezinde olan Güneş devasa bir hale gelerek önce Merkür, Venüs ve sonunda dünyamızı yutacak. Ancak insanoğlu faktörünü bir kenara koyacak olursak, yapılan yeni araştırmalara göre gezegenimizin yok olmasının tek sebebi bu olmayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir