Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Türkiye’nin Nabzı Anketine Göre: İmamoğlu’nun Tutuklanması Ekonomiye Zarar Verdi

Metropoll Araştırma’nın Nisan 2025 tarihli “Türkiye’nin Nabzı” anketine göre, kamuoyunun büyük bölümü, Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınması sonucu ekonomiye en büyük zararın bu olaydan kaynaklandığını düşünüyor.

Araştırma Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi kapsayan 28 ilde, 18 yaş üstü 2.122 kişiyle gerçekleştirildi. Veriler, Bilgisayar Destekli Telefonla Anket (CATI) yöntemiyle toplandı ve hata payı ±2,14 puan olarak açıklandı.

Ankete katılanların %52,4’ü İmamoğlu’nun tutuklanmasının, %28,9’u ise gösteri, protesto ve boykotların ekonomiye daha çok zarar verdiğini düşünüyor. Ancak katılımcıların %18,7’si fikir belirtmedi veya soruya cevap vermedi.

Ankette farklı siyasi görüşlere sahip seçmenler arasında ekonomi algısında belirgin farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Muhalefet seçmenleri genellikle İmamoğlu’nun tutuklanmasının ekonomiye büyük zarar verdiğine inanırken, iktidar destekçileri genellikle gösteri ve boykotların daha zararlı olduğunu düşünüyor.

Ankette ayrıca 14 Mayıs 2023 Milletvekili seçiminde oy verilen partiye göre dağılımlar da incelendi:

AKP seçmeninin %27,8’i İmamoğlu’nun tutuklanmasının daha zararlı olduğunu düşünürken, %50,1’i protesto ve boykotların etkili olduğunu düşünüyor. CHP seçmeninin %78,7’si, İYİ Parti seçmeninin %67,4’ü ve DEM Parti seçmeninin %79,5’i İmamoğlu’nun tutuklanmasını daha zararlı buluyor. MHP seçmeninin %37,5’i ise İmamoğlu’nun tutuklanmasının ekonomiyi olumsuz etkilediğini düşünürken, %51’i daha çok protesto ve boykotları sorumlu tutuyor.

Related Posts

Palandöken’den “kentsel dönüşümde esnaf unutulmasın” açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm çalışmalarında esnafın unutulmaması gerektiğini belirtti.

Yabancılar yeniden alım tarafına geçti

Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 269,1 milyon dolarlık hisse senedi alırken 970 milyon dolarlık DİBS ve 8,4 milyon dolarlık ÖST varlığı sattı.

TCMB “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni yayımladı

Yıllık enflasyon beklentileri nisanda piyasa katılımcıları ve reel sektör için yükselirken, hane halkı için değişim göstermedi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon ve faizlere ilişkin net mesaj

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Sıkı para politikası duruşuna ilişkin kararlılık, iç talebin yavaşlaması, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme yoluyla dezenflasyon sürecini güçlendiriyor.” dedi.

Almanya’da iş dünyasının güveni nisanda arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Depremin gölgesinde rekor satış: İstanbul’da en çok konut, en tehlikeli ilçelerde satıldı

İstanbul açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler yeniden mega kente çevrildi. Deprem riski gündemdeki yerini korurken, İstanbul konut satışlarında yine liderliğini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir