Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’de “Her Şey Dahil” Sistemi Yeniden Tartışma Konusu Haline Geldi

Türkiye’nin dünya turizmine armağan ettiği “her şey dahil” sistemi, artan gıda israfı ve yükselen maliyetler nedeniyle yeniden tartışma konusu haline geldi. Açık büfelerde tüketilmeden çöpe giden tonlarca gıda, hem ekonomik hem çevresel açıdan büyük kayıplara yol açarken sektör temsilcileri sistemin sürdürülebilirliğini sorguluyor. Tur operatörlerinin baskısı ve müşteri talepleri nedeniyle sistemden kolayca vazgeçilemediğini belirten otel yöneticilerine göre çözüm sistemi tamamen kaldırmak değil, yeniden tanımlamak.

Her şey dahil (all-inclusive) sistemi, özellikle turizm sektöründe otel konaklamalarında uygulanan bir hizmet modeli. 19-0’larda gündeme gelse de asıl yaygınlaşması Türkiye’de 1980’lerde yaşanıyor. Bugün Mısır’dan İspanya’ya kitle turizminin en yaygın sistemi. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “her şey dahil” paketlerin artık israfı körükleyen bir yapıya büründüğünü ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

‘İsraf Ekonomisine Dönüştü’

Karcılıoğlu ayrıca, artan maliyetlerin yemek kalitesini düşürdüğünü belirterek “Gıdaların raf ömrü dolduktan sonra tekrar büfeye konması, sağlığı tehdit eder hale geldi” dedi. Çözüm olarak ise Türkiye’nin gastronomik değerlerinin öne çıkarılmasını önerdi ve “Yedi bölgeyi ve dünya mutfağını temsil eden 7+1 A’la Carte restoran konsepti yaygınlaştırılarak hem israf önlenir hem de kalite artar” dedi.

Rekabetin Yan Etkisi

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı İlhan Arıdıcı ise sistemin zaman içinde kontrolsüz biçimde genişlediğini belirtti:

“Başlangıçta daha sınırlı olan bu sistem, otelcilerin rekabeti yanlış anlamasıyla şımartıldı. Lüks içkilere kadar her şey bu pakete dahil edilince altından kalkılmaz hale geldi. Günümüz maliyetleriyle bu yük sürdürülemez.” Arıdıcı, sistemin yeniden yapılandırılması için sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Sıfır Atık Önerisi

‘Her şey dahil’ sistemi Türkiye’ye getiren Dr. Cem Kınay, değişen dünya ve iklim krizi çağında bu sistemin evrilmesi gerektiğini belirtiyor. “Her şey dahil geçmişte turizmi büyüttü, şimdi ‘Sıfır atık her şey dahil’ modeliyle geleceğimizi koruyabilir” diyen Kınay’ın çözüm önerileri şöyle:

  • İsrafı önlemek amacıyla mönüler talebe göre esnek hazırlanabilir, açık büfede porsiyonlar küçültülebilir ve “sipariş üzerine” büfe konsepti uygulanabilir.
  • Sürdürülebilir tedarik zinciri benimsenerek tek kullanımlık plastikler kaldırılabilir, yerel üreticilerden ve minimum ambalajlı ürün tedarik edilebilir, su dolum istasyonları kurulabilir.
  • Misafirlerin deneyimi, sıfır atık konusunda bilgilendirilerek ve dahil ederek değiştirilebilir.
  • Sistemi şeffaflaştırmak için otelin atık oranları her ay ölçülerek misafirlerle paylaşılabilir ve sertifika programlarına katılınabilir.

Related Posts

Ekipler harekete geçti, 2 bin 30 araca ceza kesildi!

Edinilen bilgiye göre İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince il genelinde abartı egzoz, drift, makas atma, yüksek ses müzik gibi kamu huzurunu bozan araçlara yönelik 07-13 Ağustos tarihleri arasında çalışma yapıldı. Yapılan çalışmalarda; 82 araç/sürücüye …

Asgari ve emekli maaş zammını nokta atışı bilmişti: SGK uzmanı memur zammı beklentisini açıkladı

Hemen hemen 6 milyon memur ve memur emeklisinin maaş zamlarını belirleyecek toplu sözleşme sürecinde pazarlıklar başladı. Sendikalar yüksek oranlı artış isterken, hükümet düşük tekliflerle masada. SGK uzmanı Özgür Erdursun, geçmişteki isabetli tahminleriyle dikkat çekmişti şimdi de memur zammı için öngörülerini paylaştı.

VİOP’ta endeks kontratı güne yatay başladı

VİOP’ta endeks kontratı güne yatay başladı

Romanya’da enflasyon şoku: Ekonomide zorlu dönem başlıyor

Temmuz ayında Romanya ekonomisini sarsan enflasyon verileri, ülke genelinde şok etkisi yarattı. Beklentilerin çok üzerinde bir yükseliş gösteren yıllık enflasyon oranı, son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşarak vatandaşların alım gücünü tehdit …

Diyarbakır’da ‘Yeşil altın’ın hasadına başlandı

Kentte son yıllarda tarımsal ürünlerde tercih edilen ürünler arasında yer alan Diyarbakır fıstığının hasadına başlandı. Çınar ilçesinin geniş arazilerinde dikilen binlerce ağaçta olgunlaşan fıstık salkımları tek tek koparılıp toplatılıyor. Bir …

Son dakika | TÜİK açıkladı: İnşaat maliyetleri arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran 2025 verilerine göre, inşaat maliyet endeksi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Malzeme fiyatları yükselirken, işçilik maliyetleri sınırlı da olsa geriledi. GENEL MALZEME VE …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir