Altun: Cumhurbaşkanımızı Biden aradı; Erdoğan bir kez daha bütün dünya önünde güçlü şekilde tezlerini ve hakikati ortaya koydu

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasındaki telefon görüşmesine ilişkin, “Sayın Biden aradı Cumhurbaşkanımızı. Sayın Cumhurbaşkanımız burada bir kere daha bütün dünya önünde güçlü bir şekilde tekrarladığı tezlerini ve hakikati ortaya koydu” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Görüşmede Gazze gündeminin yanı sıra F-16 konusu da konuşuldu. Görüşmede, İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, Türkiye-ABD ikili ilişkileri, İsveç’in NATO’ya üyelik süreci ile küresel ve bölgesel meseleler ele alındı.

NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun ise görüşmeye ilişkin bilgiler verdi. Biden’ın Erdoğan’ı aradığını söyleyen Altun, “Cumhurbaşkanımız bu anlamda okulların, hastanelerin, kiliselerin, camilerin bombalandığı ve bu kadar büyük bir katliamın sürdürüldüğü bu ortamda gerçekten bir an önce ateşkesin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu” diye konuştu. Altun, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın telefon görüşmesine ilişkin Altun, “Sayın Biden aradı Cumhurbaşkanımızı. Saat 19.30 ile 20.30 arasında gerçekleşti görüşme. Yaptığımız açıklamada da temelde görüşmenin içeriğine dair, Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmede dile getirdiği temel yaklaşımlar ifade edilmiş oldu. Bu dönemde en temel mesele, Gazze’de yaşanan vahşet, İsrail’in sürdürdüğü soykırım ve zulüm.

Sayın Cumhurbaşkanımız burada bir kere daha bütün dünya önünde güçlü bir şekilde tekrarladığı tezlerini ve hakikati ortaya koydu. 19 bin insanın öldüğünü, 3’te 2’sinin kadınlar ve çocuklar olduğunu vurgulamış oldu. Cumhurbaşkanımız bu anlamda okulların, hastanelerin, kiliselerin, camilerin bombalandığı ve bu kadar büyük bir katliamın sürdürüldüğü bu ortamda gerçekten bir an önce ateşkesin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.”

TIKLAYIN – Erdoğan ile Biden arasında Gazze, F-16 ve İsveç görüşmesi

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim’den itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok güçlü bir barış diplomasisi yürüttüğüne değinen Altun, “Burada akan kanın durması, kalıcı barışın temin edilmesi için adımlar atıyor. Burada da çok somut şekilde bunun uzantılarından birini gördük. Yine Cumhurbaşkanımız 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen, coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin kurulmasının önemine vurgu yapmış oldu, yine iki devletli çözüm vurgusunu burada dile getirdi” diye konuştu.

Altun, “Bu noktada hasbiliği ile Türkiye’yi 2002’den itibaren güçlü şekilde temsil ediyor. İnandığı doğrular söz konusu olduğunda milim pozisyonundan kıpırdamıyor. Bu da Türkiye’ye defalarca kazanım olarak geri dönüyor” dedi.

İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğini ve soykırım yaptığını söyleyen Altun, “Aslında İsrail tarihsel misyonunu yeni yol, yöntem ve araçlarla devam ettiriyor. İşgal, sömürü, İsrail’in temel tarihsel misyonu. Şu anda İsrail, Gazze’de yeni yol ve yöntemlerle bu misyonunu bütün dünya önünde devam ettiriyor” dedi.

Altun, Türkiye’nin kamu diplomasisi stratejisine yönelik ise şunları paylaştı:

“Cumhurbaşkanımızın dış politikada çok açık ve net esası, stratejik perspektifi var. ‘Biz dostlarımızı arttıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız’ der Sayın Cumhurbaşkanımız. Biz Türkiye olarak yakın coğrafyamızdaki ve diğer ülkelerle ikili ilişkilerimizi, doğrudan iki aktör arası ilişki olarak görüyoruz. İkili ilişkilerimizin bir başka küresel ya da bölgesel aktör tarafından şekillendirilmesini, manipüle edilmesini doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin zaman zaman ikili ilişkilerinde yaşadığı sorunların çoğunlukla Batılı ülkelerden kaynaklanan müdahaleler neticesinde ortaya çıktığını görüyoruz. Cumhurbaşkanımız bu noktada ‘İlişkilerimizi doğrudan iki ülke ilişkileri olarak şekillendirelim ve birbirimizi doğrudan muhatap alalım’ yaklaşımıyla hareket ediyor. Bu yaklaşım hayata geçtiği müddetçe ilişkilerimizde gerginlikler yaşanan ülkelerle de çok ciddi bir normalleşme sürecinin yaşandığını görüyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir