Dünyanın en büyük varlık fonunda ‘savaş’ tartışması: 1,8 trilyon dolarlık fon savunmaya yatırım yapacak mı?

Norveç Varlık Fonu, Savunma Şirketlerine Yapılan Yatırımlar Konusunda Tartışma Yaratıyor

Muhalif partiler, Norveç’in dünyanın en büyük varlık fonu olan 1,8 trilyon dolarlık varlık fonunun savunma şirketlerine yapılacak yatırımlara izin vermesine karşı çıkıyor.

Varlık fonu, Airbus, Boeing, BAE Systems ve Lockheed Martin gibi şirketlerin hisselerine yatırım yapmasını etik kurallara uygun bulmayarak bu şirketlerden hisse almayı engelliyor.

Muhalefette bulunan Muhafazakâr ve İlerleme Partisi, Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarını artırdığı bir dönemde fonun yatırım politikasını değiştirmesi gerektiği konusunda milletvekillerine çağrıda bulundu.

Merkez Bankası Değişime Destek Veriyor

Norveç varlık fonunu yöneten merkez bankası başkanı, dünya genelinde askeri harcamaların artması ve uluslararası gerilimlerin yükselmesi nedeniyle etik kuralların değişebileceğini belirterek değişime destek verdi.

Muhafazakâr partinin iddiasına göre, Norveç’in ve müttefiklerinin savunma kapasitesi için kritik ekipmanlar üreten şirketlere yatırım yapamamak artık mantıklı değil.

Varlık fonu, nükleer silah üretimine karışmayan ancak Rheinmetall ya da Leonardo gibi şirketlere yatırım yapabilen savunma şirketlerine yatırım yapabiliyor. Ancak halihazırda bazı büyük savunma şirketlerine yatırım yapmasını engelleyen kurallar mevcut.

Aynı zamanda Progress, Norveç’in Lockheed Martin’den hisse almasını yasaklarken aynı şirketten 52 adet F-35 savaş uçağı alması konusunda çelişkili olduğunu iddia eden özel bir yasa tasarısı sunuyor.

İşçi Partisi hükümetinin kararını değiştirmek ve dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olan fonun savunma şirketlerine milyarlarca dolar yatırım yapmasına izin vermek için diğer partilerin desteğine ihtiyaç duyuluyor.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı. Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında yüzde 1,4 artış gösterdiği bilgisi paylaşılırken …

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Çekirdek kahve ithalatında vergi sıfırlandı

Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda en az gelişmiş ülkeler (EAGÜ) ile İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden yapılan çekirdek kahve ithalatında gümrük vergisi yüzde 0’a indirildi. 

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir