DUVAR- 19 Temmuz’dan itibaren Çatalca’daki Polonez fabrikası önünde eyleme geçen 135 işçi, işe iade talebiyle eylemlerini sürdürüyor. Tek Gıda İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerle ilgili İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) bir rapor hazırladı. Rapor, gıda sektöründe iş cinayetlerini ele alıyor.
‘MUTFAK ENFLASYONU YÜZDE 65’E ULAŞTI’
Raporun ilk satırlarında, Polonez işçilerini selamlayan İSİG, “Türkiye tarihinin en büyük yoksullaştırma süreci yaşanıyor. Türk-İş, BİSAM ve İPA verilerine göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 19-20 bin TL’ye yoksulluk sınırı ise 60-65 bin TL’ye yükseldi. Sonuç ortada, sadece asgari ücretle çalışan milyonlarca işçi açlık sınırının altında yaşıyor! Esas olarak mutfak enflasyonu cep yakıyor. Dünyada gıda fiyatları gerilerken, Türkiye’de artıyor. Son 12 ayda mutfak enflasyonu yüzde 65’e ulaştı” sözleriyle geçinmenin ve yoksullaşmanın nasıl arttığına değindi.
‘YARDIMA MUHTAÇ HANE 4 MİLYON 278 BİNE DAYANDI’
Yoksulluk ve eşitsizliğin derinleştiğine dikkat çekilen raporda, “Aile Bakanlığı’nın verileri ise vahim durumu gözler önüne seriyor. 2024 yılının ilk altı ayında yardıma muhtaç hane sayısı 500 bin artışla 4 milyon 278 bin’e yükselirken, sosyal yardıma muhtaç hane sayısı ise 498 bin 120 arttı. Diğer yandan Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim ülkedeki servetin yüzde 40’ını alıyor. Türkiye bu kritere göre Avrupa’da servet dağılımı adaletsizliğinde ilk sırada yer alıyor” ifadelerine yer verildi.
KOD 46
Polonez işçilerinin de tam bu nedenlerle sendikalaştıkları belirtilen raporda, “Yüzde 77’si Ürdün menşeli sermayenin olan; sucuk, salam gibi işlenmiş gıda üretimi yapan ve bu gıdaları Dominos gibi ünlü markalara pazarlayan Polonez’de işçiler yıllardır asgari ücretle, mesai ücreti almadan ve haftalık izin kullanmadan çalıştırılıyordu. 354 işçinin çalıştığı fabrikada TekGıda-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler kısa sürede toplu iş sözleşmesi için gereken çoğunluğa ulaştı. Bunun üzerine patron ‘küçülmeye gidiyoruz’ diyerek 13 işçiyi işten attı. Arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren işçiler ise üretimi durdurdu. Bunun üzerine direnişi kırmak isteyen Polonez patronu işten atma saldırısını sürdürdü, 122 işçi daha atıldı ve işten atılan işçilerin sayısı 135’e ulaştı. Ortalama 10-12 yıldır çalışan işçilerin işten atılma nedeni ise Kod-46. Yani ‘hırsızlık ve yüz kızartıcı suç’. Yani Türkiye’de Anayasa’nın 51. Maddesine göre ‘sendikalaşma hakkını’ kullanan işçilere, ‘hırsız’ deniyor, ‘yüz kızartıcı suç işledin’ deniyor ve işten atılıyor” denildi.
Raporda, gıda işkolunda son 11 yılda en az 407 işçinin çalışırken öldüğünü ifade edilerek şu ayrıntılara yer verildi: “Aşağıda 2013-2024 yılları döneminde gıda işkolunda meydana gelen iş cinayetlerinin yıllara, nedenlerine, cinsiyetlere, yaş gruplarına, örgütlülük durumuna ve şehirlere göre dağılımlarını gösteren tabloları paylaşıyoruz…”
(ALINTI)