Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Kadınların Tatil Planlarında Adet Geciktirici İlaç Kullanımı Hakkında Uzmanından Öneriler

Yaz döneminde tatil planları yapan kadınların adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, adet geciktirici ilaçların kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmadığını ancak alışkanlık haline getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, adet geciktirici ilaçların kısa süreli kullanımlarda güvenli olduğunu ifade ederek, “Sürekli kullanım doğru değil ancak adet düzeni ve doğurganlık üzerinde kalıcı bir etkileri yok” dedi.

“Tatil Öncesi Doktora Danışmak Önemli”

Prof. Dr. Ergen, kadınların özellikle tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediklerini ancak bu ilaçların her kadına uygun olmadığına dikkat çekerek, “Kısa süreli, geçici kullanımda bu ilaçlar güvenlidir. Fakat mutlaka bir hekim kontrolünde alınmalı. Gelişi güzel, dost tavsiyesiyle ya da internetten edinilen bilgilerle kullanılmamalıdır” uyarısında bulundu.

Adet geciktirici ilaçların sürekli kullanımının önerilmediğini belirten Prof. Dr. Ergen, özel durumlar dışında bu yöntemin kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. “Her kadının adet düzeni ve hormonal yapısı farklıdır. Bu yüzden özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar, gelişigüzel ilaç kullanımından kaçınmalı” şeklinde konuştu.

“Sınırlı Dönemler İçin Kullanılmalı”

Adet geciktirici ilaçların zor durumlarda sürekli olmamak şartıyla kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ergen, “Gerektiğinde kısa dönemlerde, örneğin 7 ile 10 gün gibi, geçici süreyle kullanılabilir. Önemli olan, bunu düzenli hale getirmemek” dedi. Prof. Dr. Ergen, bu ilaçların hekim kontrolünde ve doğru zamanlamayla kullanıldığında kadınların yaşam kalitesine katkı sağladığını belirtti.

Related Posts

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir