Türkiye, mart ayı bütçe dengesi açıklandı

Türkiye’nin Mart Ayı Bütçe Dengesi Açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin mart ayı bütçe dengesi verilerini kamuoyu ile paylaştı.

2025 yılı Mart ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 1 trilyon 27,7 milyar TL, bütçe gelirleri ise 766,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu durumda bütçe açığı 261,5 milyar TL olarak kaydedildi.

Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 866,5 milyar TL ve faiz dışı açık ise 100,2 milyar TL olarak belirlendi.

İlk Çeyrekteki Bütçe Dengesi

2025 yılı Ocak-Mart döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 3 trilyon 117,6 milyar TL, bütçe gelirleri 2 trilyon 406,8 milyar TL ve bütçe açığı 710,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, faiz dışı bütçe giderleri 2 trilyon 653,6 milyar TL ve faiz dışı açık ise 246,9 milyar TL olarak kaydedildi.

Bütçe Dengesi Nedir

Bütçe dengesi, bir ülkenin belirli bir dönemdeki devlet gelirleri ile devlet harcamaları arasındaki farkı ifade eder. Kısaca, devletin kasasına giren paranın (gelir) çıkan para (gider) ile dengelemesi anlamına gelir.

Bütçe Gelirlerine Örnekler:

Vergiler (Gelir vergisi, KDV, ÖTV vs.)

Harçlar

Devletin aldığı cezalar

Kamu işletmelerinin gelirleri

Bütçe Giderlerine Örnekler:

Memur maaşları

Emekli maaşları

Altyapı yatırımları

Sağlık ve eğitim harcamaları

Borç faiz ödemeleri

Related Posts

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Palandöken’den “kentsel dönüşümde esnaf unutulmasın” açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm çalışmalarında esnafın unutulmaması gerektiğini belirtti.

Yabancılar yeniden alım tarafına geçti

Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 269,1 milyon dolarlık hisse senedi alırken 970 milyon dolarlık DİBS ve 8,4 milyon dolarlık ÖST varlığı sattı.

TCMB “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni yayımladı

Yıllık enflasyon beklentileri nisanda piyasa katılımcıları ve reel sektör için yükselirken, hane halkı için değişim göstermedi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon ve faizlere ilişkin net mesaj

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Sıkı para politikası duruşuna ilişkin kararlılık, iç talebin yavaşlaması, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme yoluyla dezenflasyon sürecini güçlendiriyor.” dedi.

Almanya’da iş dünyasının güveni nisanda arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir