EREN KOCA Haber Merkezi – Kilosu 120 dolardan satılan yapay etin fayda ve zararlarını uzmanlarına sorduk. Yapay etteki tartışmaları uzmanlar Milliyet’e değerlendirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, “Yapay et, laboratuvar ortamında yetiştirilen ve kök hücre kültürlerinden üretilen önemli bir et alternatifidir” dedi. Üzümcü bu tür eti nasıl geliştirdiğini anlattı:
“Hayvandan biyopsi ile kas kök hücreleri alınır. Seçilen hücreler laboratuvarda çoğaltılır ve istenilen özellikleri kazanması sağlanır. Hücreler belirli bir noktaya ulaştığında biyoreaktörlerde farklılaşma sürecine girerler. Hücrelerin belirli tiplerde dokulara dönüşmesi sağlanır. Mesela, kas hücreleri etin ana bileşeni olan kas dokusunu oluşturacak şekilde farklılaşır. Sonra bu farklılaşmış hücreler bir araya getirilerek 3 boyutlu bir yapı oluşturulur bu sayede etin lifli dokusu elde edilir. Son olarak, olgunlaşan yapay et işlenir, tüketime hazır hale getirilir.”
Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, yapay etin üretiminde kullanılan besi yerlerinin bileşimi sağlık üzerinde etkili olabileceğini belirterek, “Besi yerinde kullanılan kimyasallar veya büyüme faktörleri insan sağlığına etki edebilir” dedi.
‘Tümör baskılayıcı izlerine rastlandı’
Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı Nurten Sırma da şunları söyledi: “Vegan, vejetaryen beslenen tüketici için alternatif bir protein kaynağı. Su kaybı, enerji kaybı, tarımsal araziye olan ihtiyaç konusunda bir çözüm gibi düşünüyorlar. Yaygınlaşması adına çok pahalı ve insan sağlığına etkisi açısından daha fazla veriye muhtaç. Memphis Meat firması ürünü modifiye edilmiş pluriptent hücre hatlarında tümör baskılayıcı protein izlerine rastlanması gibi durumlar endişeleri tetikleyen örnekler.”